Természetesen nagyon örülünk minden magyarországi bor-cikkeknek és a TERRA HUNGARICA videónak is:
Vince Magazin 2021/07

"... Villánnyal kapcsolatosan jusson eszünkbe a WASSMANN PINCE

 

neve, biztosan jó helyen kopogtatunk. Wassmannék már a második

 

évjáratos Blanc de Franc tételükkel vannak jelen a pét-nat

 

birodalomban, amelyet várhatóan hamarosan követ egy vörös

 

pezsgő is. Az első hazai Demeter-minősítéssel is rendelkező pét-nat

 

a létező legtermészetesebb módon készült: semmi beavatkozás,

 

csak a gyümölcs és a kémia spontán mágiája. Aki megkóstolná, jól

 

teszi, ha siet: pár hét elég voltahhoz, hogy majdnem lenullázzák a

 

készletüket... Aztmondják, azért vágták bele ebbe az egészbe, hogy

 

jobbat készítsenek, mint amiket addig kóstoltak; mi ez, ha nem valódi

 

fogyasztói visszajelzés? ..."Magyar konyha 2021/01

Fenntartható bor, fenntartható élet

Interjú a Magyar Konyhában:

...

„Ez soha nem volt kérdés: az első pillanattól kezdve bio módon műveltük a szőlőt, ezt követte utána a biodinamika bevezetése” – vágja rá a kérdésemre Susann Hanauer és Ralf Wassmann a pécsdevecseri Wassmann-birtokon. 

...

„A mi filozófiánk az, hogy inkább maradunk kicsi, kéthektáros birtok, de mindent magunk végzünk el.
Ralf is, én is már biztosan természetbarátként születtünk, nem igazán a nevelésünk tehet erről, valószínűleg ez a szemlélet, ez az életmód már bennünk volt születéskor – mondja Susann. Emiatt aztán mindig azt keresték, hogyan lehetne úgy élni és dolgozni, hogy az minél természetközelibb legyen.

...

„A természet harmóniája van központban. Éppen ezért nem akartunk sosem vegyszerekkel foglalkozni, már Heidelbergben sem, és itt sem használtunk se műtrágyát, se gyomirtót. Az nem mi vagyunk, hiszen mi nem tudjuk elképzelni, hogy szándékosan megmérgezzünk vagy tönkre tegyünk valamit – teszi hozzá Ralf. 

 

Az egész cikk itt olvasható: https://magyarkonyhaonline.huBorsmenta 2020/12

wassmann biodynamic natural wines

BORSMENTA: "Egy német házaspár beleszeret a Villányi borvidékbe, Pécsdevecserre költözik, és megalapítja a vidék első biodinamikus pincészetét. Ralf és Susann csodás cabernet franc-ja önmagáért beszél…

A sötétrubin színű borban már helyenként borostyános reflexek villannak. A bor nem kristálytiszta, látszik, hogy szűrés és derítés nélkül palackozták.
Az illat dús, szinte lehengerlő. Megszámlálhatatlan mennyiségű kék és piros bogyós gyümölcs illata dől a pohárból, a cseresznyétől a meggyen át a szilváig, a somtól a málnán át a kökényig. A friss gyümölcsök mellett már egy kis kompótosság, pici gomba, avar is érezhető az illatban, de ez csak teltebbé, plasztikusabbá teszi a bor világát...."EGY.HU 2020/09

winzer im weinberg, weinreben, weinstöcke, lachender winzer

 

 Leírták a WASSMANN filozófiát

winzer im weinberg, weinreben, weinstöcke, lachender winzer Csak egy kis pontosítás hozzá: Minden borunk derítetlen és szüretlen winzer im weinberg, weinreben, weinstöcke, lachender winzer Taste the sun, the stars, the life! Yours, Susann and Ralf

 

Olvasd tovább ITT az egy.hu oldalon:

GYÓGYTEÁVAL PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS CUKORNÁDBÓL KÉSZÍTETT DUGÓ – A BIOBOROK TITKAIRÓLVINCE Magazin 2020/04

wassmann merlot 2016, hervorragender wein, 4 sterne

 

 

 

Three biodynamic Wassmann wines in the Vince Wine Magazine test of alternative wines!

 

We are very happy with this result.

 

No other winery has more wines in this winners-list wassmann merlot 2016, hervorragender wein, 4 sternebudapest business journal

Interjú:

ITT Gault&Millau // 2017

gomijo

Bár a Ralf Wassmann és Susann Hanauer által alapított pincét még kevesen ismerik, Villány legfontosabb borászatai közé tartozik.

2011-ben álltak át a biodinamikus gazdálkodásra, első Demeter-minősítésű évjáratuk 2012 volt. Hosszan érlelhető boraikat rendkívüli életerő, jó egyensúly és határozott vonalvezetés jellemzi. Villány ugyan nem a fehérborairól ismert, a Wassmann Olaszrizling mégis a kiemelkedő magyar fehérborok egyike.

Cabernet Franc-juk példaértékű bor.

http://gaultmillau.hu/boraszatok/953Wine Sofa // 2016.07.20.

winesofa, borospalackok

Small Biodynamic Cellar in Villány

Ralf Waßmann and his wife Susann moved from Heidelberg to Villány in 1998 to set up the first organic wine estate of the region and, through it, to create something special out of the union of nature and terroir. Wassmann Winery is regularly successful at different wine competitions and their wines are becoming basic elements on the wine list of high-quality Hungarian restaurants and wine bars.

read moreGault&Millau // 2016

gomijo weboldal

" Villány első biopincészete, melyet a Németországból idetelepült Ralf Wassmann és Susann Hanauer alapított.

Boraikat kivételesen jó egyensúly, elegancia és egyedi stílus jellemzi. 2011-ben a birtok átállt a biodinamikus gazdálkodásra, 2012 az első Demeter-minősítésű biodinamikus évjárat.

A Wassmann Pince ma már vitathatatlanul a legjobb villányi borászatok közé tartozik."

 Gault&Millau - A Művelt Alkoholista // 2015.08.09. // Fehéret Siklósról, valaki? - Wassmann Olaszrizling 2013

művelt alkoholista, wassmann ral szüretel

"... A Wassmann Pince kipipál minden rubrikát, ami az én szememben egy borászatot ígéretessé tehet. Sajnos a minimalista korszerűség munkaigényes, a termőterület szerény, így prémium Wassmann-bort inni drága mulatság. Szerencsére az árazás nemcsak a cabernet-k esetében igazodik a borvidéki átlaghoz, hanem a hagyományos fajtáknál is, vagyis a portugieser és az olaszrizling megfizethető ablak a Wassmann-stílusra.

A siklósi Városhegy-dűlőben található ültetvény idén 30 éves. A bor spontán erjedt, fát nem látott, két és fél hónapot töltött finom seprőn, és mindössze 53 mg/l ként kapott.

Illatos, élénk, rétegzett - csúcsra járatja az olaszrizling képességeit. Az illat virágos, zöldfűszeres, mézes. Kóstolva kedves és elegáns, florális, gyümölcsös jegyekkel. A korty lédúsan gyümölcsös, sűrű szövésű. Remek, vibráló savak élénkítik és húzzák ki a lecsengést. Kerek egész.

14 pont - 2900 Ft, best buy és az egyik legjobb olaszrizling, amit valaha kóstoltam."

 

Az egész cikk ITT OLVASHATÓBor MANDINER // 2015.02.03. // Villány hűvös és természetes arca

wassmann olaszrizling palack

 " ... Eközben a pincészet 2013-as olaszrizlingje kerül a poharunkban, ami nagyon szép friss virágos, almás-körtés, citrusos illatú. A korty hihetetlenül tiszta, szép citrusok vannak benne a leheletnyi almás-körtés jegy mellett. A szerkezet remek, nagyon jó inni, frissít a bor, de van benne tartalom is. ..."

 

Az egész cikk ITT OLVASNI LEHET.GAULT&MILLAU // 2015 // Magyarország

gomijó

 

Gault&Millau 2015 értekeli a WASSMANN Pincét 3 szőlőfürttel.

Leírás: " Komoly., klasszis borászat. Fölismerhető egyéniségü, rendszeresen csúcsborokot alkotó, akár stilusteremtő pince."PÉCSI BOROZÓ // 2015.01.05. // A 13 legjobb bor 2014-es tesztjeinken

...

9. Wassmann Biobormanufaktúra Villányi Portugieser 2012

Az illata hozza az oportó gyümölcsösségét, meggyet, szilvát, cseresznyét, de mellette van benne izgalmas fűszeresség, hűvös játékosság, kortyban is ez jön, mandulás kesernye és édes gyümölcsök, érezhető cserek és konyakos meggy a végén. Tartalmas, jól strukturált, hosszú portugieser. 89 pont, ****+

...Bor MANDINER // 2014.10.08.

a wassmann egy legjobb kékfrankos

Wassmann, Takler, Heimann a legjobb kékfrankosok a németek szerint

Harminchét kékfrankost, osztrák területen blaufränkischt vagy ahogy Németországban hívják, lembergert kóstolt meg a svájci kiadású, de németországi szerkesztőséggel és kiadással is rendelkező, a magát Európa legnagyobb példányszámú boros magazinjának nevező Vinum októberi címlaptémájában. A lap szerkesztői szerint a kékfrankosból készített borok soha olyan jók nem voltak még, mint most, és ezzel bebizonyosodott: a szőlőfajtának helye van a kontinens legnagyobbikai között.

 

 GUSTO XVI. évfolyam 2. szám // 2014.06.

gusto magazín címlap

WASSMANN OLASZRIZLING 2012:

Egyszerre tud friss, citrusos lenni, de benne van az aszalt almás, kerekítő érettség is. Illatában mintha a szőlőben virágzó tavaszi növények is megjelennének, kortyban egy kis virágmézesség is felbukkan. És egy leheletnyi mineralitás is díszíti. Igényli a levegőt, az időt, akkor tud kibontakozni tartalmassága, akkor mutat igazán többet.

WASSMANN KÉKFRANKOS 2011:

Illata gazdag, nem telepszik rá a hordó, inkább piros erdei bogyósok, friss, de érett gyümölcsök jönnek. Tisztán, zamatosan, rétegzetten kapjuk a kortyot, meggy, cseresznye, finom, élénk savakkal. Van benne harapnivaló, szaftos szedermálna, csiszolt tanninérzet, hosszú lecsengés, tartós ízek, emlékezetes bor.

WASSMANN CABERNET SAUVIGNON - CABERNET FRANC 2011: Kifejezetten elegáns illattal nyit, meggy, szeder, fekete ribizli. A test a közepestől némileg többet nyújt, krémes struktúra, egészen édes erdei gyümölcsös, érett tanninos, széles korttyal. Jó savak viszik a lendületet, a gyümölcs van végig a központban, diszkrét fűszeresség kíséri végig, babér, szerecsendió, csillagánizs, szépen kialakult harmónia.INFO - rádió : Mi van a borodban? Terra Hungarica bemutattja a WASSMANN PINCE // 2014.05.

Download
wassmann_radio_demo2.mp3
MP3 Audio Datei 2.4 MB


Az ihatobb Magyarországért: Cabernet Franc, most már 100%-ban otthon Villányban!

villányi franc

" ...

Kellemes meglepetés volt a bioborokat készítő Wassmann Bormanufaktúra 2012-es franc hordómintája, melyhez nagyon szimpatikus filozófia is társul. Ralf és Susann Wassmann 2 hektáron gazdálkodnak és 16 éve települtek Németországból hazánkba. Ralf a Geisenheim-ben végzett italtechnológiai mérnök elmondta, hogy a biobor készítésének érdekében szinte mindent újra kellett gondolni.

Ez a folyamat először is a tanult technológiai eljárások elvetésével kezdődött. Az elmúlt évek során a pár eljutott arra a fokra, hogy magabiztosan műveli 2 hektárját és nem is tervezi területének növelését. Mi ez ha nem egy szép példa a fenntartható fejlődést szem előtt tartó gondolkodásmódra, ahol a minőségen van a hangsúly a mennyiség helyett.

... "

Az egész cikk itt olvashatóBorrajongó : Újhullámos villányiak // 2014.04.

borcímkék

 

Ismét borrajongó írja rólunk és kedves barátainkról:

 

Pl.: "Wassmann: Portugieser 2012

Mélyebb illat, szilvás-meggyes gyümölcsösség, szegfűszeges fűszeresség, pici mentás hűvösség. Közepes test, ízben is intenzívebb az eddigiektől, ugyanakkor itt már szerkezetileg is érezhetően komolyabb szintre léptünk. A lédús gyümölcsösségnek szilárdabb, de finomszemcsés tanninok és feszesebb savak adnak a fajta átlagához képest szokatlanul jó tartást. A lecsengés közepesnél valamivel hosszabb. Jóivású, ugyanakkor elegánsnak is mondható bor, nem mondanám tipikusnak, de szokatlanul magas minőség ez egy portugiesernek. Eléri a 6 pontot. (86)..."

ITT olvasható az egész cikket.Borrajongó : Terra Hungarica Szegeden // 2014.04.

borkiállítás, wassmann bor stand

Borrajongó WASSMANN-ról azt írja:

 

"Wassmann Pince (Villány):Még semmit nem kóstoltam eddig a pincétől, kifejezetten kíváncsi voltam a felhozatalra. A portugieser 13 még hordóminta volt. Tiszta, kellemes bor, egy picikét több szerkezettel, hosszal, mint a fajtától leggyakrabban megszokhattuk. A kékfrankos 11 szintén kellemes, gyümölcsorientált, kifejezetten kerek és csiszolt bor, különösebben nem emlékezetes beltartalommal. Nem úgy, mint a cabernet sauv.-franc cuvée 11. Előzőektől sokkal koncentráltabb, de gazdagságát kifejezett eleganciával viseli. Feketeribizlis-fűszerpaprikás, diszkréten, okosan használt hordó. Telt ízű, feszes, hosszú, nagyvonalú, letisztult, fajtajellegzetes. A vörösek közül ez tetszett ma a legjobban, mondanom se kell gyakran visszanéztem ide is újra és újra letesztelni."

 

ITT olvasható az egész cikket.Glas Istre.hr // 2014.03.

wassmann cabernet sauvignon

Nagyon büszke vagyunk! Megjelent az elsö horvát cikk egy WASSMANN-borról. Sommelier Emil PERDEC 9,1 pontot adta a WASSMANN Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc 2011-nek.

Az egész cikk:

http://www.glasistre.hr/enoteka-wassmannVinoport : A humusztartalom több szempontból is kulcsfontosságú // 2014.03.

wasssmann kékfrankos

Wassmannéknál jártunk 1. rész. Tóth Adrienn.

 

Ralf Wassmann és Susann Hanauer 1998-ban vásároltak meg egy hagyományos sváb parasztházat a Villányi borvidéken, majd hamarosan szőlőművelésbe és borkészítésbe kezdtek méghozzá 2003-tól a bio-, majd 2011-től a biodinamikus művelésmód kívánalmainak megfelelően. A német házaspár 2009 óta szaktanácsadással is foglalkozik Villányban, például Malatinszky Csabával és Gere Zsolttal működnek együtt.

 

Az egész cikket itt olvashatóGault&Millau 2014

gomijo

515-es oldalon írja:

"WASSMANN Bormanufaktúra

 

Villány első biopincészete, melyet a Németországból idetelepült Ralf Wassmann és Susann Hanauer alapított. Boraik kivételesen jó egyensúllyal bírnak, elegánsabb, hordós aromáktól mentes, autentikus írányt képviselnek, ami ma még nagyon ritka Villányban.

A 2011-es és 2012-es évjáratból izgalmas borok lapulnak a pincében, elsősorban a kékfrankos, ami áttörést jelenthet a pince számára.

 

Mundia Cuvée 2009 : 12 pont

Kékfrankos 2011 12* pont

Portugieser 2011: 10 Pont"

 Nosalty : Igaz, ami igaz! Vannak jó borok és vannak még jobbak. // 2013.11.

szőlősorok, wassmann birtok

...

És vannak azok, amelyek természetet tisztelő gazdálkodásból származó szőlőből,  adalékok nélkül, minimális beavatkozással készülnek.

...

Terra Hungarica. 100% bor. Igaz.

A Terra Hungarica mozgalom és minősítő védjegy olyan pincészeteket gyűjt össze, amelyek kellőképpen elhivatottak és úgy készítik boraikat, hogy azokba a természet mellett csak a minimálisan szükséges mértékben avatkoznak be. Ezeket nevezik ők igaz boroknak.  ...

WASSMANN PINCE

Suzanne és Ralf azért költözött Németországból a villányi borvidékre, mert azt olvasták, hogy itt készítik a világ legjobb portugieser-ét. Kéthektáros biodinamikus birtokukon azóta mindent maguk végezve pedig már ők készítik a világ legjobb portugieser-ét. Rozéjukat csak versben vagy dalban lehetne méltatni igazán.

...

Az egész cikk: ITTVinoport : A kevesebb a végén többet ér. Wassmannékkal beszélgettünk 2013-10-14 | Tóth Adrienn

biodinamikus borászok susann hanauer és ralf wassmann

 

A Terroir Club őszi nyitott kóstolóján debütált többek között a villányi Wassmann Bormanufaktúra 2012-es Villányi Portugiesere. A bor már csak azért is érdekes, mert annak ellenére, hogy eltér legtöbb pályatársától, előző évjárata a Villányi Borversenyen a portugieserek sorában a legmagasabb pontot érte el. A pincéről és a borról Susann Hanauert kérdeztük.

Az egész cikk: ITTGault&Millau

vörösbor cuvée wassmann

Elegáns villányi – Wassmann Cabernet Sauvignon & Franc 2011

...

Minden részletében kidolgozott, elegáns bor - komplexitása és mélysége nem kiemelkedő, kifinomultságához azonban nem sok magyar vörös mérhető. Illatában fekete meggy, szeder és fajtajelleges fűszeres-vegetális aromák (fakéreg, babér). Kissé visszafogott, fiatalos-fejlődő. Kóstolva közepes testű, finoman extrahált, kerek és rendezett, lendületes és jól fogyasztható. Közepes mennyiségű, érett tanninja finom struktúrát ad, nem tolakodik, nem teszi sarkossá a bort. Vonzóan puritán, erőlködésmentes bor tanítani való egyensúllyal. Szigorral 13, az élményre tekintettel - itt van miért lelkesedni - inkább 14 pont.

 

 Gault&Millau - A Művelt Alkoholista : X-faktor Villányban: Wassmann

szőlő prés

 Villány első bioborászatát Ralf Waßmannak és Susann Hanauernek köszönhetjük. 1998-ban települtek át Németországból, 2003-ban indultak az öko-tanusítványért, majd a hároméves átállási időszak után 2006-ból már ellenőrzött bioborokkal léptek a piacra. 2009 óta szőlészeti tanácsadással is foglalkoznak (meglepő a borvidéken az organikus művelésre áttért/áttérő pincék aránya, talán a legmagasabb az országban), a 2012-es szürettől kezdve pedig a biodinamikus álmot, a Demeter-védjegyet is feltüntethetik címkéiken.

A biodinamika hallatán nekem egyrészt néhány borgéniusz ugrik be (Beaucastel, Romanée Conti, stb.), másrészt viszont nagy halom bizarr, erősen oxidatív kreálmány, amiket egyre nehezebben vesz be a gyomrom. Wassmannéknál tökéletesen tiszta borok fogadtak: talán a rozé esetében felmerült egy kis bizonytalanság, de mind a fehérek, mind a vörösök rendkívül precízek voltak (a villányiakat átokként sújtó brettnek gyanúja sem merült fel). És ami még ennél is meggyőzőbb: magyar kézműves berkekben szinte példátlanul elegánsak és egyensúlyosak, itt már valóban beszélhetünk terroárborokról és izgalomról.

 

Minden Wassmann palackban TCA-mentes DIAM dugót találunk

Kínálatukból talán a Mundia cuvée a kedvencem: még soha nem ittam ilyen pallérozott, helyi fajtákra (portugieser + kékfrankos) alapozott villányi középbort. Az aduász viszont a kékfrankos: az ekkor még hordóban lapuló 2011-es (időközben lepalackozva, hamarosan debütál) és 2012-es alapján úgy tűnik, hogy a Hummel Spatz után újabb nagy villányi blaufrankisch közeleg a láthatáron.

 

[update: a márciusban még rúgkapáló 2011-es CS&CF-hez (lásd lentebb) a napokban ismét szerencsém volt, és elállt a lélegzetem. Úgy tűnik, jelentősen alulbecsültem.]

Wassmann Pezsgő 2010
Szentesi kooperáció (természetesen). Olaszrizling, hozza is a fajtajelleget, még a kis kesernye is jön. Csontszáraz, a buborékok nem túl finomak. 9 pont

Wassmann Olaszrizling 2011
Hibátlanul tiszta, friss illat, ám nem a fajélesztős-techno vonal, fajtajellege mellett üdébb, citrusosabb. Közepestől kisebb test, korrekt sav, kerek test, sima textúra. Nem bonyolult, jóivású, arányos bor. 10 pont

Wassmann Karlotta 2011
Olaszrizling és chardonnay. Utóbbi uralja, elegánsabb irány, tiszta és friss. Szájban jóval intenzívebb, noha elegáns marad; kerek és jósavú. 11-12 pont

Wassmann Rozé 2012
Kékfrankos plusz a két cabernet. Na ez nem tutti-fruttis. Illatában eper, ribizli és kabernés-paprikás fűszer, szájban ficánkoló sav, intenzív íz ribizlivel és cseresznyével. Szeszt nem érezni. Egy borszerű rozé. 8-9 pont

Wassmann Portugieser 2011
Portugieser élmezőny, nem egy átlagos példány. Orrban délies melegség, fekete cseresznye enyhe cukorkás tónussal; fűszeres és földes. Száraz, sava élénk, akár egy kékfrankosé, némi súlya is van. Közepestől kevesebb, nem markáns cser. 11 pont

Wassmann Mundia Cuvée 2009
Oportó és kékfrankos. Illatában viaszos fekete meggy és izgalmas fűszeresség, némileg már koncentráltabb, villányiasan meleg karakterű. Kóstolva csodás egyensúly, elegáns és csiszolt, túlzásoktól mentes. Közepes test és közepestől kevesebb tannin. Élmény (12 pont).

Wassmann Merlot 2011
Szép, délies, merlós illatában sötét szilva és fűszerek; abszolút tiszta. Szájban közepes test és jó savak, kis faíz. Nem extrahált és nem szeszes, remek egyensúlyú, lendületes, érett, erőteljes tanninnal. 12 pont

Wassmann CS&CF (50-50%) 2011
Malatinszky és burgundi hordóban érett. Kabernés illat, meleg karakterű, de elegáns, nem túlérett. Teste közepestől nagyobb, krémes, széles, egészen enyhén édeskés és alkoholos, kabernés tanninnal. Illatra most többet mutat, de nagyon fiatal még. 12 pont

Wassmann Merlot 2009
Nagyon merlós, buja, édes gyümölcsös illat meggymagos fanyarsággal. Kerek test, nem nehézkes, jó a sava és jól iható. Tiszta és elegáns, a cser markáns, de nem durva. 12 pont.

 

Az egész cikk Gault&Millau-ban

 borivó

Susann és Ralf világa - A Wassmann Pincénél jártunk

Villányba nemcsak megérkezni és ott lenni jó, de onnan hazaindulni is. Rögvest meg is magyarázom, miért. A dimbes-dombos baranyai utakon vidáman hullámvasutazva ugyanis egy határozott kanyarral könnyen útba lehet ejteni Pécsdevecsert, a völgyben megbújó, aprócska, békakuruttyolós, régi pincesoros, templomtornyos falucskát. Itt él – immár 14 éve - a Németországból Dél-Magyarországra költözött Susann Hanauer és Ralf Waßmann. A tavaszi villányi BorZsongás egyik esti teraszozása alkalmával ismerkedtünk meg, és már akkor meghívtak minket otthonukba és pincéjükbe. Hazafelé úton be is néztünk hozzájuk, nem kevés maradandó élménnyel – na meg persze borral - távoztunk, így a mostani villányi utazásunk során is meglátogattuk őket egy kis beszélgetés erejéig. ...

boros palack wassmann lógó

... Aztán kinyílik a 89 pontos Mundia 2009 is, és visszacseng Susann korábbi mondata: Pedig ez csak Portugieser és Kékfrankos… Igazából a „csak” szócska ütötte meg a fület. Bár fele-fele arányú a palackban a két fajta, a Kékfrankos ízjegyei viszik a prímet. Könnyed, mégis komoly, gyümölcsös és fűszeres, nem véletlen, hogy marhapofáról, aszaltszilváról és áfonyáról fantáziálunk mellé, miközben arról érdeklődünk, a Portugieser milyen megfontolásból került a Kékfrankos mellé? ..."

Az egész cikket itt lehet olvasni:

http://zitaborblogja.blogspot.hu/2012/10/susann-es-ralf-vilaga-wassmann-pincenel.html

 Pécsi Borozó 2012

pécsi borozó bormagazin címlap

2012 tavasszal megjelent egy cikk rólunk a Pécsi Borozóban: "A biogazda optimista"

(a cikket peddig itt olvasható, 22. oldalon: http://www.pecsiborozo.hu/nyomtatott-kiadas )