Az ökológiai / biodinamikus bortermesztés

wassmann biodynamic natural wines

2003 óta az ökológiai termesztésről szóló 2092/91/EGK tanácsi rendelet alapján megkaptuk az ökologikus borászati minősítést a Biokontroll Hungária Nonprofit KFT.-től.

 

 

2011 óta Demeter certifikációval is rendelkezünk. Így a 2012-es évjárattól biodinamikus a boraink.

 

Minden bio és biodinamikus óklevelet ITT lehet letölteni.

 Bormanufaktúránk filozófiája: Kevesebb többet ér.

A biobor többek között a következőkben tér el az ökológiai termesztésű szőlőből előállított bortól, illetve a hagyományos bortól:

 

Nem használunk színtenyésztett borélesztőt az alkoholos erjedéshez,

se színtenyésztett baktériumokat a malolaktikus erjedéshez,

a teljes kéntartalom nálunk max.50 mg/l,

eltekintünk a vegyi segédanyagok, derítők és stabilizátorok alkalmazásától,

a palackzárás csak klórmentes, természetes dugóval történik,

nem használunk tisztító vegyszereket az üvegek, a hordó és a termek tisztán tartására, stb.


Az ökológiai bortermelés alatt a növények érintetlen életterének ápolását értjük.

Ez nem csak a vegyi anyagok száműzését jelenti a szőlőből és a pincéből, hanem sokkal inkább azt, hogy lugasainkat ellenállóbbá tesszük, megelőzve a betegségeket, valamint arra törekszünk, hogy az egész szőlőt zölddé varázsoljuk, a fajták gazdagságát megőrizve.

A fajokban gazdag zöldövezet kialakítása vadon termő és ültetett növényekkel, füvekkel és virágokkal egyszerre erősíti és táplálja a szőlőtőkéket, a növények különböző mélységig nyúló gyökerei fellazítják a talajt, és elősegítik annak életformáit.

 

Meggyőződésünk, hogy számos jó ok szól az ökológiai szempontok

szerinti borkészítés mellett, ellenérv viszont nem létezik.

Mi emberek hosszútávon felelősséggel tartozunk Földünk egészségért.

A talaj nem egy élettelen dolog, amely csak arra jó, hogy helyükön tartja a növényeket, hanem egy hihetetlenül élő és népes külön makrokozmosz. Hiszen egy maréknyi termékeny földben több apró élőlény és mikroorganizmus (gombák, algák, stb.) található, mint ahány ember él a Földön!

A talaj a termékenység bölcsője. A termékeny talaj nélkül elképzelhetetlen lenne bolygónkon az élet. Ezért viseljük szívünkön a talajban zajló élet elősegítését. A felszín feletti zöld növényekkel, és a virágpor által biztosított táplálékkal pedig stabil ökoszisztémát hozunk létre, számos hasznos rovarral.

 

A segítőkész kis lények – például a rablópoloska, a katicabogár, a fülbemászók és a madarak távol tartják a betolakodókat a szőlőtől. A madaraknak és a fülbemászóknak ehhez külön fészkelő kosarakat és búvóhelyeket rakunk ki.

Ez az eleven, nyüzsgő kis világ ideális élettér a tőkék számára, melyet azok egészséges és erős hajtásaikkal hálálnak meg. A vitális szőlőtőkék első osztályú termést hoznak, ami a kiváló minőségű, eredeti és karakteres borok előfeltétele. A természettel fenntartott harmónia mellett a másik nagy célunk, hogy boraink minősége torkot simogató könnyedséggel párosuljon.

 

 

A szőlőtőkék, fák, fűfélék, virágok, növények, cserjék és egyebek vegyes telepítése számos apró állatnak ad életteret. A virágok vonzzák a hasznos rovarokat. Kialakul egy biotóp.

Nálunk ökologikus...

 • A szerves anyagok, mint a komposzttrágya, a lekaszált füvek és növények, stb. elősegítik az életet a talajban,
 • az apró gyökereken képződő gyökérbaktériumok pedig természetes trágyaként nitrogént hoznak létre > a talajvíz tiszta marad.
 • A szőlőtőkék, fák, fűfélék, virágok, növények, cserjék és egyebek vegyes telepítése számos apró állatnak ad életteret. A virágok vonzzák a hasznos rovarokat. Kialakul egy biotóp.
 • A kártevők biológiai egyensúlyban vannak a hasznos rovarokkal, így nincs szükség kártevőirtásra.
 • Az olyan természetes anyagok, mint a sütőpor vagy a narancsolaj megbízható hatással bírnak a gombás megbetegedések ellen.
 • A vadon termő növények meghagyása, illetve a virágok, hüvelyesek és egyéb talajjavító zöldtrágyanövények bevetése megelőzi az eróziót, és egyben erősíti és táplálja a szőlőt.
 • Kizárólag természetes anyagot (timföldet) használunk fel a fehérborkészítés során, a vörösborkészítés során peddig semmit nem használunk. A kéntartalom határértéke bioborban 100 mg/l összkéntartalom, a mi boraink pedig max. csak 70 mg/l tartalmak.
 • Nincs géntechnika, sem az azzal összefüggő kockázatok.

(Máshol konvencionális

 • A vegyi alapú műtrágyák rossz hatással vannak a talaj élővilágára, és beszennyezik a talajvizet.
 • Az egyhangú, fajtabeli sokszínűség nélküli monokultúra, amely kizárólag a szőlőből, avagy csak szőlőből és fűből áll, nem kínál életteret a hasznos növényeknek és állatoknak.
 • A szintetikus vegyszeres növényvédelem növeli a kártevők ellenállóképességét. Elkezdődik egy ördögi kör: erősebb mérgek > nagyobb ellenállóképesség > még erősebb mérgek > kipusztulnak a hasznos rovarok > még több kártevő > még több méreg ...
 • A szintetikus begyi gombaölő szerek növelik a szívósságot, újabb ördögi kör kezdődik, lásd fent.
 • A „gazok” ellen bevetett vegyi gyomirtók újabb káros ciklust indítanak el: csupasz föld > erózió, azaz elvész a föld termékeny felső rétege > a talaj kevésbé termékeny > még több műtrágya > még kevesebb élőlény a talajban > még több műtrágya stb.
 • A borhoz vegyi segédanyagokat adnak, amelyeknek maradékait a fogyasztó a borral együtt megissza. A kéntartalom 160 mg/l - 400 mg/l lehet.
 • Géntechnikailag módosított organizmusok, pl. erjedési élesztők, szőlőtőkék, stb., melyeknek kihatása ránk és világunkra beláthatatlanok.)

A Biodinamika

„A biodinamikus Preparátumok olyan természetes szerek, melyeket kis adagokban alkalmazunk a talajnál az élettel – teljesség, növényeknél a növekedés és a minőség támogatására, állatoknál pedig az egészség érdekében. Bio-regulátorként működnek, azaz a biológiai rendszerek organizmusának önszerveződését serkentik.”(Raupp és König 1996.) A preparátumok lényegi – nem helyettesíthető – alap alkotórészét képezik a biodinamikus földművelésnek. Ezért a Demeter Irányelvek alkalmazásukat kötelezően előírja. „A preparátumokat a mezőgazdasági üzemben állítjuk elő növényi részekből (gyógynövényekből), tehéntrágyából vagy kvarclisztből. A nevezett anyagokat állati szervekbe burkolva legalább fél évre elássuk a földbe...”  

A Demeter irányelvekben és az eredeti Dr. Rudolf Steiner által tartott előadásokban részletesen megadott módon előállított preparátumok finom anyagi erő-potenciálok. Hatásmódjuk alapján a homeopatikus gyógyszerekkel lehet összehasonlítani őket.

Több informácot a www.biodin.hu oladlon található.

Ismeretelméleti háttér

A biodinamikus mezőgazdaság különleges ismereti alapjaival, amennyiben az a gyakorlati és természettudományi tapasztalatokon felül is szükséges, Dr. Rudolf Steiner: A mezőgazdaság gyarapodásának szellemtudományos alapjai címen 1924-ben Koberwitzben tartott előadásaira és az Antropozófia szellemi összefüggéseire támaszkodik, mert az előadások kifejezetten ebben a keretben voltak megtartva… 
A mai időkben általánosan elterjedt materiális-természettudományos világnézet alapja a darwini fejlődési elv. Ebben a világnézetben a következő fejlettségi szintre az alacsonyabból jut el egy élőlény, mégpedig a versengés és a kiválasztódás elve alapján.  A Dr. Rudolf Steiner által kibontakoztatott Antropozófiában alapot lehet találni ahhoz, hogy szellemtörténeti elv szerint nézzük a fejlődést: ahogyan a világtörténés során a fizikaiak továbbfejlődnek, egyre több magasabb rendű élőlény, - amilyen az állat és az ember- tud testre találni a fizikai téren…” 

(Demeter gazdálkodási irányelvek 2004/5)